Jak udekorować stół weselny? Porady i inspiracje.

Wesele to piękny i emocjonujący moment - zarówno dla Państwa Młodych, jak i dla ich rodzin oraz przyjaciół. To w tym czasie zakochana para, z pieczołowitą starannością, dobiera lokalizację, menu weselne, testuje smak tortu i wybiera dekorację stołu. Ta, powinna pełnić spójną całość z pozostałymi ozdobami, uprzyjemniając spożywanie słodkich przekąsek, smakowitych przystawek i głównego, aromatycznego dania.

Poszukując inspiracji i pomysłów, nie sposób zauważyć, że stół weselny przyjąć może różnorodną formę - od klasycznego, eleganckiego glamour, przez motywy roślinne w stylu boho i po nieco starodawne retro. W ramach inspiracji przygotowaliśmy dla Pary Młodej kilka propozycji, które wykorzystać mogą na swojej sali weselnej.

Dekoracje ślubne - stół szwedzki vs. klasyczny

Zanim przystąpisz do tworzenia dekoracji, zastanów się w jaki sposób chcesz serwować przygotowane dania. Oprócz klasycznego rozstawienia półmisków na stołach, szczególnie popularny jest tzw. stół szwedzki, na którym wystawić można słodkie przekąski, gorące napoje, świeże owoce i drobne przystawki, które zapełnią brzuchy gości, oczekujących na główne dania.

Nazwa "szwedzkiego stołu" pochodzi z tradycji XVII wieku, kiedy to Karol X Gustaw zaprosił Jana Zamoyskiego na wykwintny obiad. Ordynat przywitał gościa obszernym stołem, który zastawiony był wieloma trunkami, daniami na zimno i na słodko. Po tym wydarzeniu stół szwedzki zaczął pojawiać się w innych gospodarstwach, zakorzeniając się w kulturze. Dziś, po wielu latach, spotkać go możemy w hotelach i restauracjach, które organizują bankiety, uroczyste gale, wesela i rodzinne przyjęcia. Bardzo często sama forma wystawiania dań jest dekoracją i główną atrakcją sali. Propozycja ta sprawdzi się również w ogrodzie - np. na garden party czy weselach w plenerze.

Jaką dekorację stołu weselnego wybrać?

Dobierając elementy i dekoracje na stół weselny, zastanów się jaki jest motyw przewodni. Preferujesz marmurowe dodatki, szkło i kryształ - niczym w stylu glamour; prostotę i drewno stylu skandynawskiego, czy kompozycje kwiatowe, nawiązujące do stylu rustykalnego?

Drewniane deski i naturalne półmiski

Propozycja ta ucieleśnia styl boho, który staje się jednym z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych. Wykorzystaj więc duże, drewniane deski o geometrycznych i finezyjnych kształtach. Dzięki oryginalnemu wykończeniu, stanowić mogą za doskonałą alternatywę dla porcelany i klasycznych półmisków, na które układa się surówki, pieczone mięso i słodkie desery. Doskonałym pomysłem będzie też wyłożenie części potraw na plastrach świeżo ściętego drewna, które mogą również stanowić za podstawę dla gorącej tacy, patelni grillowej lub wazonów, wypełnionych kwiatami.

Całą dekorację uzupełnią doniczki ze świeżymi ziołami, wykałaczki i jutowe sznureczki, przewiązujące lniane serwetki.

Szklane i kryształowe patery na sali weselnej

Wielbiciele blichtru, strojnych dekoracji i hollywoodzkiego stylu glamour, z pewnością docenią wielopiętrowe, kryształowe patery i szklane wazony. Na tych pierwszych ustawić możesz świeże ciastka, tartaletki, owoce lub przekąski, a w drugie włożysz piękne, czerwone róże lub lilie. Zrezygnuj z aluminiowych czy porcelanowych dodatków, zastępując je szklanymi kokitkami, kryształowymi karafkami czy dużymi wazonami na sok lub wodę. Całość uzupełnią duże, białe świece weselne, koronkowe serwetki, złote sztućce, kieliszki ze szkła i elementy wypełnione żłobieniami.

Dekoracje ze sztucznych kwiatów

Jedną z najbardziej klasycznych i uniwersalnych dekoracji stołu są kwiaty. O ile świeże formy mogą szybko stracić na swoim uroku, o tyle sztuczne wiązanki doskonale sprawdzą się na stołach, które urzekają aromatem i gorącą parą z serwowanych dań. W tworzeniu dekoracji możesz postawić na rośliny inspirowane polem lub jesienną aranżacją - tj. kłosami zbóż, jarzębiną, szyszkami - jak i klasycznymi bukietami z trawą, gałęziami i różą herbacianą. Obok dekoracji ustaw karteczki z motywem roślin, serwetki z haftem i drewniane lampiony, w których tli się światło pachnących świeczek. Wśród najpopularniejszych są: polne pąki, wrzos, lawenda, eukaliptus.

Wykorzystaj zbioru z ogrodu

Dekoracja stołu to nie tylko porcelana i szklane wazony. Dlatego też oprócz kwiatów i liści, warto wykorzystywać warzywa i owoce, które pięknie prezentują się na talerzach ozdobnych, paterach, tackach i w miseczkach.

Jeśli planujesz przyjęcie weselne wiosną, latem lub jesienią, koniecznie postaw na lokalne, sezonowe owoce - truskawki, gruszki, maliny, jagody, melony. Stwórz z nich smaczne, kolorowe koreczki oraz tasiemki i sprężynki. W ten sposób dekoracja będzie nie tylko estetyczna i piękna, ale także... smakowita. Całość uzupełnią świeże zioła - np. szałwia, rumianek i mięta, którą wykorzystać można w drinkach lub szklance świeżej wody. Jeśli na elegancko zastawionym stole pojawi się fondue, to właśnie owoce są idealną propozycją dla miłośników słodkich przekąsek oraz dla najmłodszych gości, którzy stronią od zdrowych dań.